Mirko: Top 10 του "Global Student Prize"


Είναι εντυπωσιακό να διαβάζω την ιστορία του Mirko Cazzato και πώς κατάφερε να ανατρέψει τον εκφοβισμό που αντιμετώπιζε ένας συμμαθητής του.

Ο Mirko Cazzatoγεννήθηκε στο Copertino της Απουλίας το 2001. Όταν ήταν μόλις 9 ετών, μπήκε στην τάξη και αντιμετώπισε ένα συμβάν εκφοβισμού που τον συγκλόνισε. Κάποιοι συμμαθητές του γελούσαν πολύ, και εκείνος, περίεργος για το τι συνέβαινε, πλησίασε την ομάδα που είχε σχηματιστεί γύρω τους.

"Ρε, κάνε με να γελάσω κι εμένα!" τους είπε, ελπίζοντας να συμμετάσχει και αυτός στο γέλιο. Όμως, στο κέντρο της ομάδας υπήρχε ένα παιδί που ήταν ακίνητο, με το βλέμμα κάτω και δάκρυα στα μάγουλά του. Ο Mirko δεν προλάβαινε να αντιδράσει όταν ένας από τους συμμαθητές του του κατέβασε το παντελόνι. Το κλάμα του παιδιού έμεινε κρυμμένο από την ομάδα. Τα λόγια των συμμαθητών του ακουγόντουσαν σαν ηχητικά εφέ στα αυτιά του Mirko καθώς η καρδιά του χτυπούσε γρήγορα και η αναπνοή του αυξανόταν. Σφίγγοντας τις γροθιές του, ρίχτηκε στο σωρό και βοήθησε το παιδί να ντυθεί. Έπειτα, αντιμετώπισε τους άλλους συμμαθητές που ευθύνονταν για τον εκφοβισμό.

- "Μην τολμήσετε ποτέ ξανά να κάνετε κάτι τέτοιο!" τους είπε με αποφασιστικότητα. Οι άλλοι τον κοίταξαν με δυσπιστία, κάποιος σηκώνοντας τους ώμους του, κάποιος άλλος ξεφεύγοντας. Μόνο ένας από αυτούς έμεινε εκεί που ήταν. Ο Mirko προχώρησε μπροστά και βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτόν. Αυτή η κατάσταση ήταν ανυπόφορη, και αυτός, κοιτώντας κάτω, ψιθύρισε ένα:

- "Συγγνώμη".

Ο Mirko θα ήθελε να του πει πολλά, αλλά αντ' αυτού αγκάλιασε το παιδί. Δεν υπήρχε ανάγκη για πολλά λόγια, αυτή η αγκαλιά ήταν περισσότερο από αρκετή. Στις μέρες που ακολούθησαν, συναντούσε το παιδί στους διαδρόμους και εκείνο κουνούσε το χέρι του και χαμογελούσε. Ο Mirko Cazzato ανταποκρινόταν, γεμίζοντας από χαρά την καρδιά του.

Σήμερα, ο Mirko είναι 21 ετών και ίδρυσε έναν σύλλογο με τους φίλους του, ένα κίνημα κατά του εκφοβισμού και του κυβερνοεκφοβισμού τον Ma Basta, (Movimento Anti Bullismo Animato da Studenti Adolescenti)..

Πηγαίνει σε σχολεία σε όλη την Ιταλία, και προσπαθεί να αποτρέψει τον εκφοβισμό, προσφέροντας το χέρι του τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες. Η προσπάθειά του κέρδισε αναγνώριση και ανταμοιβή, καθώς στις 14 Οκτωβρίου 2021,  βρέθηκε στην κορυφαία δεκάδα του "Global Student Prize" ως ένας από τους 10 πιο εντυπωσιακούς μαθητές στον κόσμο.

Ο Mirko Cazzato και ο σύλλογος Mabasta είναι παράδειγμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης στην καταπολέμηση του εκφοβισμού, πηγή έμπνευσης και ελπίδας για όλα τα παιδιά.

Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία 

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personality Creator

Σχόλια