POMPEO BATONI: "Ο χρόνος διατάζει τα γηρατειά να καταστρέψουν την ομορφιά."

Υπάρχει ένας πίνακας που κρέμεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητος. Αυτός είναι ένας καμβάς του Ιταλού καλλιτέχνη Pompeo Batoni "Ο χρόνος προστάζει τα γηρατειά να καταστρέψει την ομορφιά".
Η πλοκή του πίνακα αποκαλύπτει πλήρως τον τίτλο της - «Ο χρόνος διατάζει τα γηρατειά να καταστρέψουν την ομορφιά. " καθώς δείχνει τρεις φιγούρες - Χρόνος, Ηλικία, Ομορφιά.
Γκριζομάλλης γέρος με άσπρα φτερά πίσω από την πλάτη του είναι ο Χρόνος. Έχει μια κλεψύδρα στο χέρι, ως σύμβολο της ταχύτητας αυτού που ενσαρκώνει. Η άμμος ρέει αμείλικτα από το ένα μέρος στο άλλο. Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Πώς τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ταχύτητα του χρόνου.
Στον πίνακα, την ομορφιά συμβολίζει ένα νεαρό κορίτσι. Είναι ακόμα όμορφη. Αλλά το δάχτυλο του σκληρού Χρόνου ήδη απευθύνεται σε αυτήν. 
Και κοντινό Γεράματα στην εικόνα μιας άσχημης ηλικιωμένης γυναίκας. Και τα χέρια του Old Age ήδη απλώνουν το χέρι στο νεαρό και ανθισμένο πρόσωπο της Ομορφιάς. Κι όσο κι αν απομακρύνεται η Ομορφιά, όσο κι αν είναι η στιγμή της επαφής με τον Παλαιό, είναι αναπόφευκτη. Γιατί έτσι περνά ο Χρόνος.
Φυσικά και δεν θα συμβεί αμέσως. Το δέντρο πίσω από τη νεαρή παρθένα, ακόμα πράσινο, ακόμα δυνατό. Μα με το πέρασμα του χρόνου, μόνο μια ξερή σκύλα θα μείνει από αυτόν, που η θέση της είναι πάνω στο φέρετρο, που φαίνεται ήδη πίσω από την πλάτη της ηλικιωμένης.
Η εικόνα είναι εκπληκτική σε δύναμη και βάθος νοήματος της. Θα μπορούσε να αφήσει κάποιον αδιάφορο; Άλλωστε, αφορά τον καθένα μας. Και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στην κατάσταση που τα γεράματα σύμφωνα με τον χρόνο θα καταστρέψουν την ομορφιά μας.

Σχόλια