Τα ΧΕΛΙΔΌΝΙΑ που ΦΈΡΝΟΥΝ την ΆΝΟΙΞΗ

Κάποτε, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Κέρκυρας, ζούσε ένας νεαρός άντρας, ο Νίκος. Ο Νίκος ήταν ένας αγαπητός και φιλόξενος άνθρωπος, που πάντα αγαπούσε τη φύση και τα πουλιά που ζούσαν γύρω του.
Κάθε καλοκαίρι, τα χελιδόνια έφταναν στο νησί του Νίκου, αφού είχαν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ερήμους και θάλασσες  για να φτάσουν στη Μεσόγειο και το Ιόνιο πέλαγος για να φωλιάσουν, στην ίδια ακριβώς φωλιά, που γεννήθηκαν. 
Ο Νίκος παρατηρούσε με ενθουσιασμό την άφιξή τους και πάντα θαύμαζε την ανδρεία τους και την αποφασιστικότητά τους και χαιρόταν γιατί μαζί τους έφτανε και η άνοιξη.
Μια μέρα, όμως, ο Νίκος παρατήρησε ότι οι χελιδόνια προσπαθούσαν να φτιάξουν μια φωλιά σε ένα παλιό κτίριο που ήταν προορισμένο για κατεδάφιση. 
Η κατάσταση ήταν ανησυχητική για το Νίκο, καθώς ήξερε ότι ο νόμος προστατεύει τις φωλιές των χελιδονιών και η καταστροφή τους είναι παράνομη.
Αποφάσισε να αναζητήσει μια λύση για να προστατεύσει τα χελιδόνια και να αποτρέψει την κατεδάφιση του κτιρίου. Επικοινώνησε με τον τοπικό Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και εξήγησε το πρόβλημα. Μαζί με την ομάδα του τοπικού συλλόγου, αποφάσισαν να επισκεφθούν το δήμαρχο και να του εξηγήσουν την κατάσταση.
Ο δήμαρχος, που ήταν επίσης λάτρης της φύσης, κατανόησε το πρόβλημα και συμφώνησε να μην κατεδαφιστεί το κτίριο και να προστατευθεί η φωλιά των χελιδονιών. 
Συνεργάστηκε με τον Νίκο, τον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και τις τοπικές αρχές για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για την εργασία που έπρεπε να γίνει.
Έτσι, κάτω από τη φωλιά των χελιδονιών τοποθετήθηκε ένα ραφάκι, ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι του κτιρίου από τις κουτσουλιές τους. Ταυτόχρονα, η εργασία που έπρεπε να γίνει στο κτίριο προσαρμόστηκε έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η φωλιά τους.
Οι χελιδόνια συνέχισαν να φέρνουν την άνοιξη κάθε χρόνο στο χωριό του Νίκου και να φωλιάζουν στην ίδια ακριβώς φωλιά. 
Οι κάτοικοι του χωριού, με τη σειρά τους, έμαθαν να εκτιμούν και να σέβονται αυτά τα μικρά πλάσματα που διένυαν τόσες χιλιάδες μίλια για να τους επισκεφτούν.
Η ιστορία του Νίκου και των χελιδονιών έγινε γνωστή σε άλλα χωριά και πόλεις, και σε ολόκληρο το νησί και πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν λύσεις για να προστατεύσουν τις φωλιές των χελιδονιών αλλά και άλλων πουλιών.

Έτσι, οι χελιδόνια συνέχισαν να φωλιάζουν ειρηνικά στο νησί του Νίκου, πλάι στους ανθρώπους που τις υποδέχονταν με αγάπη και σεβασμό, με τους αιθέρες της Κέρκυρας κυκλοφορούν περισσότερα από 120.000 χελιδόνια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μερικά σπανιότατα είδη.
Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση ανθρώπων και πουλιών εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο, δείχνοντας πώς η συνύπαρξη και ο σεβασμός προς τη φύση μπορούν να δημιουργήσουν έναν όμορφο και αρμονικό κόσμο. Όταν διαπιστώσεις και εσύ κάποιο πρόβλημα επικοινώνησε με  τους αρμόδιους στην περιοχή σου. 
Πάντα υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα  Αρκεί να ψάξεις.

Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία 

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personality Creator
Evgenia.GReek


 Η σχετική Νομοθεσία: KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1-9-10 (ΦΕΚ 1495/B/6-9-10) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.», και συγκεκριμένα τα άρθρα 6 παρ.1β και 11 παρ.2. 
Η νομοθεσία για την προστασία των άγριων πουλιών επιβάλλει την προστασία όχι μόνο των ίδιων των πουλιών που ζουν σε φυσική κατάσταση σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και των αβγών, των φωλιών και των ενδιαιτημάτων τους. Η περιοχή της Πλάκας θεωρήθηκε η μεγαλύτερη σε πυκνότητα χελιδονοφωλιών της Ευρώπης  Για τα είδη αυτά ορίζεται ρητά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική η μερική καταστροφή των φωλιών τους. Στους παραβάτες των διατάξεων που ορίζουν την προστασία των πουλιών και των φωλιών τους επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 500-1.000 ευρώ, ενώ επιπλέον οι πράξεις αυτές είναι ποινικά κολάσιμες και τιμωρούνται με φυλάκιση 20 ημερών έως 1 έτος και χρηματική ποινή.

Σχόλια