MARGARET MEAD: το πρώτο ΣΗΜΆΔΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ

"Πριν από χρόνια, η ανθρωπολόγος Margaret Mead ρωτήθηκε από μια φοιτήτρια ποιο θεωρούσε ως το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε έναν πολιτισμό. Ο μαθητής περίμενε ότι η Mead θα μιλήσει για αγκίστρια ή πήλινες γλάστρες ή πέτρες λείανσης.
Αλλά όχι. Η Mead είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε έναν αρχαίο πολιτισμό ήταν ένα μηριαίο οστό (μήρος) που είχε σπάσει και στη συνέχεια θεραπεύτηκε. Η Mead εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο, αν σπάσεις το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον κίνδυνο, να πας στο ποτάμι για ποτό ή να κυνηγήσεις φαγητό. Είστε κρέας για τα κτήνη που περιφέρονται. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει από ένα σπασμένο πόδι αρκετά για να επουλωθεί το οστό.

Ένα σπασμένο μηριαίο οστό που έχει επουλωθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος έχει αφιερώσει χρόνο για να μείνει με αυτόν που έπεσε, έχει δέσει την πληγή, έχει μεταφέρει το άτομο σε ασφαλές μέρος και έχει φροντίσει το άτομο για την ανάρρωση. Το να βοηθάς κάποιον άλλον μέσα από δυσκολίες είναι το σημείο όπου ξεκινά ο πολιτισμός, είπε ο Mead. "

Είμαστε στα καλύτερά μας όταν εξυπηρετούμε τους άλλους. 
Να φερεστε πολιτισμένα!
(Θέλοντας να εμπλουτίσει σε ακαδημαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο το κοινό της, επετεύχθη να γίνει ίσως η σημαντικότερη γυναίκα της εποχής εκείνης. Συγκεκριμένα αφιέρωσε τη ζωή της στο να εξαλείψει προκαταλήψεις όπως εκείνη του "πρωτογνωρισμού" και των "ανώτερων κοινωνικών συστημάτων". Προσπάθησε να δώσει μια αντικειμενική διάσταση του κόσμου εμβαθύνοντας στην κοινωνική ανάλυση του ανθρώπου και της κοινωνίας που ζει, την ίδια ώρα που θα άφηνε μεγάλη παρακαταθήκη όσον αναφορά τεχνικές παρατήρησης
Αμερικανή ανθρωπολόγος και επιστήμονας του 20ου αιώνα. Η συμβολή της στη μελέτη των διαφορετικών κοινωνιών, ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου και της μετατροπής της δυτικής επιστήμης λέγεται ότι είναι μεγάλης σημασίας.Θέλοντας να εμπλουτίσει σε ακαδημαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο το κοινό της, επετεύχθη να γίνει ίσως η σημαντικότερη γυναίκα της εποχής εκείνης. Συγκεκριμένα αφιέρωσε τη ζωή της στο να εξαλείψει προκαταλήψεις όπως εκείνη του "πρωτογνωρισμού" και των "ανώτερων κοινωνικών συστημάτων". Προσπάθησε να δώσει μια αντικειμενική διάσταση του κόσμου εμβαθύνοντας στην κοινωνική ανάλυση του ανθρώπου και της κοινωνίας που ζει, την ίδια ώρα που θα άφηνε μεγάλη παρακαταθήκη όσον αναφορά τεχνικές παρατήρησηςλάβει θέση διδάκτορος σε 28 Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Λειτουργώντας ως μέντορας της καινούργιας γενιάς ανθρωπολόγων, με βάση την πειθαρχεία, που η ίδια διέθετε ήδη. Έγραψε 20 συν έργα, τα οποία κατέδειξε εσφαλμένους ανθρωπολογικούς κανόνες

(1901-1978)

Σχόλια