- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές

Ο P.T. Barnum και ο Charles Sherwood Stratton, γνωστός ως General Tom Thumb - πηγή
Ο P.T. Barnum ήταν εφευρετικός και καιροσκόπος, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, που εργάστηκε σκληρά και πέτυχε ως περιφερόμενος σόουμαν, συνοδευόμενος από το τσίρκο του που αποτελούνταν από ακροβάτες, διασκεδαστές και παραστάσεις "τεράτων".
Η ιστορία του Phineas Taylor, είναι γνωστή και η εικόνα της περιοδεύουσας παράστασής του είχε γίνει ένα κλισέ του αμερικανικού λαϊκού πολιτισμού του 19ου αιώνα.
Ωστόσο, υπάρχει μια σκοτεινότερη πλευρά στην ιστορία του.
Ο Barnum, αποτέλεσε το ιδεώδες του "αμερικανικού ονείρου".
Αυτοδημιούργητος που απέκτησε φήμη και τύχη ως αποτέλεσμα της δικής του ικανότητας και εφευρετικότητας.
Παρόλο που αργότερα ο P.T. θα γινόταν γνωστός για την φιλανθρωπία του, τις παθιασμένες ομιλίες του κατά του εμπορίου σκλάβων και τις δωρεές του σε παιδικά νοσοκομεία, η αρχή της καριέρας του δεν ταιριάζει φιλάνθρωπη και σύμφωνα με τον ιστορικο Reiss, υπάρχουν πολλές δυσάρεστες αλήθειες πίσω από την επιτυχία του.
Ο P.T. Barnum γεννήθηκε στην πόλη Bethel του Κονέκτικατ το 1810. Ήταν γιος ενός τοπικού ξενοδόχου και καταστηματάρχης. Μετά από μια σειρά ανεπιτυχών δουλειών και επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων, ο νεαρός Phineas Taylor, στράφηκε στο να φτιάξει μια καριέρα ως σόουμαν.
Σύμφωνα με τον ιστορικό James W. Cook, η πρώιμη επιτυχία του 25χρονου P.T. Barnum χτίστηκε στην εκμετάλλευση μιας ηλικιωμένης Αφροαμερικανίδας σκλάβας, την Joice Heth, που ήταν το αστέρι του νέου περιοδεύοντος σόου του επειδή -όπως λέγεται- ήταν 161 ετών.
Αφίσα της παράστασης της Joice Heth
Στην πραγματικότητα, η Heth ήταν κόντευε τα 80 και ήταν τυφλή και σχεδόν εντελώς παράλυτη. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, αν και η δουλεία είχε καταργηθεί στην Πενσιλβανία και τη Νέα Υόρκη, ο P.T. Barnum βρήκε ένα νόμο που του επέτρεπε να μισθώσει τη Heth από τους πρώην ιδιοκτήτες της για ένα χρόνο με το ποσό των 1000 δολαρίων. Έτσι, έγινε το κεντρικό αστέρι του νέου του σόου. Ο P.T. Barnum ισχυρίστηκε ότι ήταν η νταντά του Τζορτζ Ουάσινγκτον -ως βρέφος. Στη διάρκεια των παραστάσεων, η ηλικιωμένη και αδύναμη Heth έλεγε ιστορίες για τον "μικρό Τζορτζ".
Ο Phineas, γνώριζε καλά ότι ο κόσμος διψούσε για θέαμα και σύντομα συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μορφές όπως η Heth για να αποκομίσει κέρδος. Το πλήθος αγαπούσε τους παράξενους ανθρώπους: τα υποτιθέμενα φρικιά της φύσης που αψηφούσαν το λογικό.
Η Josephine Clofullia, γνωστή ως Bearded lady - πηγή
Ανέπτυξε την ιστορία της Heth για να την κάνει όσο πιο συναρπαστικό και απίστευτο γινόταν και σύντομα έγινε ειδήμων πωλητής καθώς και σόουμαν.
Ο Phineas Taylor, συναλλάσσονταν με φήμες και ίντριγκες. Παρόλο που χλεύαζαν τους ισχυρισμούς του για την ηλικία της Heth, η παράσταση συνέχισε να προσελκύει πελάτες. Ακόμη και μετά το θάνατό της, το 1836 (σε ηλικία περίπου 80 ετών και όχι 161 ετών), βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί την ιστορία της. Οργάνωσε μια δημόσια αυτοψία σε ένα σαλούν στη Νέα Υόρκη, το οποίο προσέλκυσε περίπου 1.500 θεατές. Παρόλο που εκτέθηκε η φάρσα και αποκαλύφθηκε ότι η Heth είχε μόλις τη μισή ηλικία απ' ότι είχε ισχυριστεί ο Phineas, εκείνος έβγαλε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και από αυτό το γεγονός.
Ο William Henry Johnson, γνωστός ως Zip the Pinhead,
όπως ήταν το παρατσούκλι του στο freak show - πηγή
Σύμφωνα με τον ιστορικό λογοτέχνη Benjamin Reiss, πολλά από τα πρώτα σόου του Μπάρνουμ περιελάμβαναν και άλλα "φρικιά της φύσης", συμπεριλαμβανομένου του Αφροαμερικανού μάγειρα William Henry Johnson. Ο Johnson εμφανίστηκε στα σόου του P.T. Barnum με την περιγραφή ως "μισός άνδρας, μισός πίθηκος", ένα πλάσμα "που βρέθηκε στην άγρια Αφρική". Το μάρκετινγκ αυτών των σόου βασίστηκε σε υπάρχουσες φυλετικές προκαταλήψεις και υποθέσεις σχετικά με την -υποτιθέμενη- κατωτερότητα των Αφροαμερικανών και, ως εκ τούτου, ενίσχυσε περαιτέρω τις ιδέες της φυλετικής διαφορετικότητας.
Αργότερα, ο P.T. Barnum φαίνεται να άλλαξε και ως πολιτικός αγωνίστηκε ενάντια στη δουλεία και την υποταγή των Αφροαμερικανών. Παρ' όλα αυτά, είναι σαφές ότι η καριέρα του οικοδομήθηκε πάνω στη συστηματική εκμετάλλευση μη λευκών ανθρώπων, οι οποίοι εκτέθηκαν σε μεγάλα ακροατήρια με ποικίλους τρόπους.
Στην ταινία του 2017 "The Greatest Showman", ο Χιού Τζάκμαν υποδύεται τον τον Φ. Τ. Μπάρνουμ (Phineas Taylor Barnum), τον Αμερικανό σόουμαν, πολιτικό και επιχειρηματία του 19ου αιώνα. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τα απομνημονεύματα του Μπάρνουμ και καταγράφει την άνοδό του ως ιδρυτής του άκρως επιτυχημένου "Barnum and Bailey Circus".
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Ακούω, βλέπω, σκέφτομαι, συμβουλεύω, μιλάω και γράφω.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του νου και η ΕΥΤΥΧΙΑ της ψυχής, είναι ο σκοπός μας.
Νοιάζομαι για τους ανθρώπους και μπορώ να προσφέρω Καθοδήγηση ζωής και Συμβουλευτική ψυχής, υποστηρίζοντας τους να αναδείξουν την μοναδικότητα τους .
Μπορώ να σε διευκολύνω σε ζητήματα προσωπικής Ανάπτυξης, Επαγγελματικής στρατηγικής και διαπροσωπικών σχέσεων, διαχειρίζομαι κρίσεις, αναπλάθοντας ΜΑΖΙ, την λαμπερή και γεμάτη αυτοπεποίθηση προσωπικότητα σου.
Σχεδιάζουμε και επαναπροσδιορίζουμε το νέο τρόπο ζωής σου, σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον, βασιζόμενοι σε διαχρονικές αξίες και ενδυναμωτικές πεποιθήσεις που σου ταιριάζουν, αποκλειστικά σε προσωπικό και εμπιστευτικό επίπεδο.
Είμαι ειδική στην επικοινωνία και τον δημιουργικό στοχασμό, ακτιβίστρια, δημόσια ομιλήτρια και συγγραφέας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου