Ένας μικρός... ήρωας!!!
Ο Ικμπάλ Μασίχ ένα παιδί-σύμβολο της κατάχρησης της παιδικής εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι επειδή αποκάλυψε τη «μαφία των χαλιών»....
Γεννημένος το 1982 στη Λαχόρη του Πακιστάν. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και εγκατέλειψε την οικογένειά του για να δημιουργήσει μια νέα.
Η μητέρα του εργαζόταν ως οικιακή βοηθός και έκανε διάφορες δουλειές για να μεγαλώσει τα παιδιά της, ενώ τον Μασίχ πρόσεχαν οι μεγαλύτερες αδερφές του.
Η ζωή του άλλαξε όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του αποφάσισε να παντρευτεί.
Η μητέρα του δανείστηκε χρήματα από ένα ταπητουργείο και πούλησε τον τετράχρονο Μασίχ σαν σκλάβο για την αποπληρωμή του χρέους. Υπολογίζεται ότι το δάνειο ήταν 13 χιλιάδες Ρουπίες, περίπου 260 δολάρια...
Ο Μασίχ δούλευε σαν σκλάβος στη γραμμή παραγωγής χαλιών, όπου εργάζονταν κι άλλα παιδιά.
Μάλιστα, τα αφεντικά τον έδεναν με αλυσίδες προκειμένου να μην το σκάσει. Εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα.
Του έδιναν ελάχιστη τροφή και πολλές φορές τον κλείδωναν σε σκοτεινό υπόγειο για τιμωρία.
Επί έξι χρόνια εργαζόταν υπό πίεση και σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Όταν έγινε 10 ετών, το 1992, ψηφίστηκε νόμος στο Πακιστάν που καθιστούσε παράνομη την παιδική εργασία. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες συνέχιζαν να χρησιμοποιούν παιδιά ως εργάτες.
Η απόφαση αυτή του έδωσε το θάρρος που χρειαζόταν για να δραπετεύσει....
Σε ηλικία 10 ετών, το έσκασε και πήγε στην αστυνομία, η οποία δωροδοκήθηκε και αναγκάστηκε να δουλεύσει πάλι σκλάβος στην ταπητουργία. Όμως λίγους μήνες μετά κατάφερε να ξαναδραπετεύσει και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας.
Σε ηλικία 12 ετών βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok. Εξέφρασε την επιθυμία να γίνει δικηγόρος, προκειμένου να εξαλείψει την παιδική εργασία στη χώρα του.
Ήταν τόσο δημοφιλής που ακτιβιστικές οργανώσεις τον προσκάλεσαν στην Αμερική για να μιλήσει για την παιδική εργασία.
Ο Ικμπάλ δολοφονήθηκε στις 16 Απριλίου 1995, ανήμερα του Πάσχα, μετά από ένα ταξίδι στην Αμερική, σε ηλικία 12 ετών, πιθανόν από τη «μαφία των χαλιών», η οποία είχε οικονομικές απώλειες.
Ο Ικμπάλ υποστήριξε τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο το κόσμο.
Χιλιάδες παιδιά ελευθερώθηκαν από τον δεσμό της δουλειάς χάρη σε αυτόν!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου